The Playbook: What Happened Between Jose Mourinho and Anders Frisk?

Een van de afleveringen in de sportdocuseries van Netflix Het Playbook met Jose Mourinho, een Portugese professionele voetbal (voetbal) manager, die een van de meest gedecoreerde managers ooit is – hij heeft 20 titels gewonnen in 10 jaar in vier landen!

In het deel van de aflevering over Mourinho’s regel nummer vier voor het leven, “Some Rules Are Meant to Be Broken”, flitst een krantenartikel op het scherm over wat er in maart 2005 gebeurde na een Champions League-ronde van 16 gelijkspel tussen Chelsea en Barcelona. Mourinho beschuldigde scheidsrechter Anders Frisk en Barcelona-coach Frank Rijkaard ervan de FIFA-regels (International Federation of Association Football) te overtreden. Mourinho beweerde dat hij Rijkaard tijdens de rust de kleedkamer van Frisk had zien binnenkomen, en liet doorschemeren dat de coach de scheidsrechter aanmoedigde om een ​​rode kaart te geven aan Chelsea-spits Didier Drogba. Drogba werd vroeg in de tweede helft weggestuurd en Barcelona versloeg Chelsea met 2-1.

Frisk verklaarde dat Rijkaard tijdens de rust had geprobeerd hem te spreken, maar zei dat hij de coach wegstuurde. Mourinho kreeg een schorsing van twee wedstrijden omdat hij beweerde dat Frisk en Rijkaard tijdens de rust spraken, wat betekende dat Mourinho niet op de bank of in de kleedkamer van het team mocht.

The Playbook: Why Doc Rivers Says Ubuntu leidde hem en de Celtics uit 2008 naar een NBA-titel

De situatie verslechterde toen Frisk en zijn familie doodsbedreigingen kregen van boze Chelsea-fans. Het zorgde ervoor dat de gerespecteerde Zweedse scheidsrechter op 42-jarige leeftijd met pensioen ging. De UEFA (Union of European Football Associations) legde Chelsea een boete op, maar de UEFA bevestigde dat het Mourinho niet persoonlijk verantwoordelijk hield voor het pensioen van Frisk.

Na de pensionering van Frisk maakte Drogba een openbare verontschuldiging bij de scheidsrechter op de Franse televisie. “Ik zou mijn excuses willen aanbieden aan meneer Frisk als ik hem op wat voor manier dan ook ertoe had aangezet om zijn scheidsrechterscarrière te beëindigen”, aldus Drogba. De onafhankelijke. “Ik hoop echt dat hij van gedachten verandert. Voetbal heeft goede scheidsrechters nodig en meneer Frisk is er een van. Iedereen maakt fouten en scheidsrechters zijn mensen, dat moeten we accepteren.”

Afbeeldingsbron: Getty / DANIEL LEAL-OLIVAS