Paralympische Zomerspelen Tokyo 2020: alle medailles die Team GB tot nu toe heeft gewonnen

De Paralympische Zomerspelen 2020 in Tokio zijn eindelijk van start en Team GB maakt ons nu al enorm trots. Ondanks de pandemie kregen internationale atleten eindelijk de kans om elkaar te ontmoeten en te strijden voor glorie, in de hoop de status van hun land op het wereldtoneel te verhogen.

De openingsceremonie van de Paralympics bestond uit meer dan twee dozijn betogers van de 227 atleten, bestaande uit Team Groot-Brittannië, geleid door vaandeldragers Ellie Simmonds OBE (zwemmen), die de eerste vrouw is die de vlag voor Groot-Brittannië draagt, en John Stubbs MBE (boogschieten), die op 56-jarige leeftijd de oudste Paralympiër van Team GB is en de eerste boogschutter in de recente geschiedenis die een vaandeldrager is.

Vanaf het begin presteert Team GB sterk in de competitie. Op 27 augustus hebben we in totaal 27 medailles verzameld. Al met al stonden we hierdoor op de tweede plaats achter China en boven het Russisch Paralympisch Comité en Australië. Onze eerste medaille werd gewonnen door de ontembare Dame Sarah Storey, die goud mee naar huis nam in de C5 3000m individuele achtervolging, die de 15e Paralympische gouden medaille van de wielrenner markeert.

Blijf lezen om alle medailles te zien die Team Groot-Brittannië heeft gewonnen op de Tokyo Summer Paralympics 2020.

Aantal gouden medailles van Team GB op de Paralympische Zomerspelen 2020 in Tokyo: 9

Nadat Storey op 25 augustus het eerste goud van Team GB won in de individuele achtervolging op de C5 3000m voor dames, werd haar teamgenoot Jaco van Gass eerste in de individuele achtervolging op de C3 3000m voor heren, wat een fenomenale start betekende voor zijn eerste Paralympische Spelen. De zwemmers van Team GB kwamen ook al vroeg in de Spelen als beste uit de bus, met twee keer goud op de eerste dag van de competitie door Tully Kearney en Maisie Summers-Newton. Naast het behalen van gouden medailles, breekt Team GB ook wereldrecords in Tokio. Neem bijvoorbeeld wielrenner Kadeena Cox, die op 27 augustus goud won in de tijdrit van de C4-5 500m voor dames en een nieuw wereldrecord vestigde door de race in een indrukwekkende 34,812 seconden te voltooien.

Zilveren medaille van Team GB op de Paralympische Zomerspelen 2020 in Tokyo: 9

Tijdens de eerste twee dagen van de Paralympische Spelen domineerde Team GB in wielrennen en zwemmen met respectievelijk vier zilveren en drie zilveren medailles. Wielrenner Finlay Graham eindigde slechts enkele seconden achter zijn teamgenoot en pakte zilver in de individuele achtervolging op de C3 3000 m voor heren, terwijl wielrenner Aileen McGlynn haar medaille won in de tijdrit op de B 1000 m voor dames met een persoonlijk record van 1:06.743.

Steve Bate en Adam Duggleby — wielrennen, B 4000m individuele achtervolging mannen

Bronzen medaille van Team GB op de Paralympische Zomerspelen 2020 in Tokyo: 9

Team GB won zijn eerste bronzen medaille op 25 augustus dankzij de Schotse zwemmer Toni Shaw, die derde werd op de S9 400m vrije slag voor dames. Naast het behalen van het podium, behaalde Shaw ook een persoonlijk record om 4:39:32. “Ik ben super blij. Ik hoopte op een persoonlijk record en dat is wat ik deed, dus ik ben heel blij”, vertelde ze aan BBC Sports. “Ik was erg nerveus, maar ik had de steun van mijn coach en mijn vrienden en familie. Dat hielp me om te kalmeren, dus ik was klaar om vanavond te zwemmen.” Op 26 augustus won Georgia Wilson de eerste medaille van Wales op de Paralympische Spelen toen ze brons won in de individuele test (Grade II).

Team GB — rolstoelschermen, heren degenteam

Totaal aantal medailles van Team GB op de Paralympische Zomerspelen 2020 in Tokio: 27

Ga voor meer informatie over Team GB naar paralympics.co.uk. De Paralympische Spelen in Tokio begonnen op 24 augustus op kanaal 4.

Afbeeldingsbron: Getty / Kiyoshi Ota